dr n. o zdr. Małgorzata Jeziorek
Dietetyk kliniczny
Absolwentka studiów w Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu na kierunku Dietetyka. Ukończyła również studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka w Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu.
Pracuje w Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym we Wrocławiu w Klinice Angiologii, Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii, gdzie współpracuje głównie z pacjentami z cukrzycą typu I, II i cukrzycą ciążową. Jest nauczycielem akademickim oraz pracownikiem naukowym w Katedrze i Zakładzie Dietetyki i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Specjalizuje się przede wszystkim w leczeniu żywieniowym obrzęku tłuszczowego oraz w terapii nadwagi i otyłości. Główne obszary zainteresowań to dietoterapia insulinooporności oraz cukrzycy różnego typu.
Nieustannie poszerza swoją wiedzę poprzez udział w zagranicznych i krajowych konferencjach naukowych. Otrzymała nagrodę za najlepszą pracę badawczą dotyczącą stosowania diety w obrzęku tłuszczowym podczas World Congress of Lymphology w Atenach w 2021 r. oraz podczas European Society of Lymphology Congress w Asyżu w 2022 r. Jest autorem publikacji dotyczących tematyki żywieniowej w czasopismach naukowych, w tym pierwszej na świecie publikacji dotyczącej skuteczności diety ketogennej w terapii obrzęku tłuszczowego „The Effect of a Low-Carbohydrate, High-Fat Diet versus Moderate-Carbohydrate and Fat Diet on Body Composition in Patients with Lipedema” (link: https://doi.org/10.2147/DMSO.S377720)